Etikettlogik
Läst 10842 ggr
piotrr
2013-04-03, 19:46

Dubbelmoral och Kognitiv Dissonans

Till en början är räven väldigt sugen på druvorna på vinrankan, men när han inte kan klura ut hur han ska få tag på dem inbillar han sig istället att druvorna är sura. Varför?

Kognitiv dissonans är känslan att vilja flera motsägelsefulla saker samtidigt. Det kan också betyda att man har flera motstridiga känslor, känslor som egentligen inte går ihop.

Ordet "kognitiv" betyder att det har med medvetandet att göra, med vårt medvetande om oss själva och omvärlden. "Dissonans" är ett ord som egentligen kommer från musiken och betyder en passage i ett musikstycke som låter illa.

Söta italienska druvor. Lovar!

Teorin om kognitiv dissonans är att vi människor egentligen helst inte vill ha sådana motstridiga känslor och därför försöker vi motivera vår uppfattning i efterhand, vi klandrar andra eller vi försöker att inte låtsas om att vi känner som vi känner.

Bortförklaringar är ett typiskt exempel. De är inte den verkliga orsaken till varför vi gjorde det vi försökte bortförklara. Istället är bortförklaringar argument som vi kommer på i efterhand för att försöka få våra handlingar att passa bättre ihop med uppfattningen vi har om oss själva.

Om man köpt en jättedyr pryl är det till exempel lätt att i efterhand antingen tycka att den är mycket bättre än vad man tyckte innan man köpte den, även om den inte är det. Om man är missnöjd kan det hända att man skyller på försäljaren eller tillverkaren. Kanske har man rätt i vissa av sakerna man säger - men det är inte därför man säger dem. Istället är de en metod för att undvika att acceptera att förväntningarna inte motsvarades av verkligheten. Genom att skylla ifrån oss, eller hitta förklaringar efteråt, eller förändra vår uppfattning i efterhand har vi skapat harmoni där det tidigare fanns en dissonans.

Så vad har då detta med dubbelmoral att göra?

Jag tänkte såhär: Den som är dubbelmoralisk kan ha uppfattningen att abort alltid är fel. De kanske till och med säger det rakt ut, "abort kan aldrig vara rätt!" och fördömer alla som utför abort. 

Om denna person sedan hamnar i en situation där abort är det bästa av alla dåliga alternativ så kommer personen att väldigt snabbt, väldigt lätt, komma på massor av anledningar till varför det är rätt av just henne, i just denna situationen, att bryta mot den tidigare så benhårda moraliska regeln att aldrig utföra en abort.

Hon verkade inte komma på några sådana situationer tidigare, men nu i efterhand finns det massor med goda skäl för just henne och hennes familj.

I de allra värsta fallen - tycker jag - kommer personen även i framtiden att fortsätta anklaga alla andra som utför abort, för att göra fel. Kanske inte lika ofta, men med precis samma moraliska överlägsenhet som tidigare. Eftersom hon har lyckats skapa en förklaring som räckte för henne kan hon fortsätta både ogilla beteendet hos andra och fortsätta motivera sitt eget likadana beteende.

Den svenska Wikipedia-sidan om kognitiv dissonans rekommenderas varmt! Den innehåller några svåra ord, men den är samtidigt lättläst med många länkar till närliggande ämnen.

Bilden förställer väldigt söta druvor och är tagen av Franco di Filippo via Wikimedia.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Kryddis
2013-04-03, 19:59
#1

Bra beskrivet! Läste bara för en stund sedan ett exempel på det.

Men, jag kan inte se någon bild på de söta druvorna så de är säkert gôrsura! ;)

piotrr
2013-04-03, 20:24
#2

Av någon anledning visas bilder bara från huvudsidan. Jag skall prova att klippa in dem i inlägget också. :)

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Kryddis
2013-04-03, 20:34
#3

Se där! Nu blev räven glad! 🥳

herj
2013-04-03, 21:53
#4

Finns många som hade haft behov av att läsa denna artikel! Grymt bra jobbat :)

Upp till toppen