Etikettvetenskap
Läst 10869 ggr
piotrr
2012-04-24, 22:34

Gruvor på asteroiderna

Ett amerikanskt nybildat företag tänker bygga robotgruvor på asteroider för att hitta värdefulla material och för att få en bas i rymden.

http://www.planetaryresources.com/

Företaget, som finansieras av flera miljardärer, entreprenörer och rymdspecialister, planerar att i flera små steg utveckla teknologin och verktygen som behövs för att hitta värdefulla metaller, användbara mineraler och vatten bland de enorma stenar som susar omkring i solsystemet och regelbundet passerar nära Jorden.

Den första farkosten beräknas vara i rymden inom två år, ett mycket litet, privatägt rymdteleskop som kan börja titta efter användbara asteorider direkt, och som även kan hyras in av privatpersoner och företag för att studera rymden, planeter och till och med jorden, så som Hubble-teleskopet har gjort.

Fördelen är att detta privata rymdteleskop är mycket mindre och därför billigare och mer effektivt än stora teleskop som Hubble. Och detta är bara första steget.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Joppo
2012-04-24, 22:37
#1

Det låter som värsta sci-fi-filmen Skrattande Häftigt om det blir verklighet nån gång i framtiden.

piotrr
2012-04-24, 23:25
#2

Ja eller hur!

Har jag förresten stavat rätt till "asteroiderna"? Det var svårare att stava än det lät.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

olaka
2012-04-25, 06:37
#3

Sagan pratar om detta i Pale Blue Dot en hel del. Han nämner att en komponent skulle kunna vara att ändra omloppsbanan så att asteroiden ska hålla sig i närheten av jorden, och att en sån övning skulle kunna vara bra som repetition för när vi hotas av Planet Killers, men att det också skulle innebära risker naturligtvis. Hur är tanken här?

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

piotrr
2012-04-25, 09:13
#4

Jag såg ingenting om det,men jag tänker att detta kommer att leda till ökade kunskaper om vilka asteroider som passerar nära jorden, och större kunskaper om deras banor. Det kommer inte exakt att räcka, men det kommer att låta oss förutse vilka av dem som är farligast.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Upp till toppen