Etikettvetenskap
Läst 12311 ggr
piotrr
2014-01-02, 14:38

Andromedagalaxens storlek på himlen

Om vår närmaste granngalax Andromeda hade varit ljusstarkare på himlen hade vi sett hur oerhört stor den är, jämfört med månen. Dessutom: Vår egen galax har fyra armar, upptäcker forskare.

Jag vet inte om ni sett den här underbara bilden ännu, men det är ett hopklipp av en bild med månen på, och en bild av Andromedagalaxen, vår närmaste granngalax. Nu är Andromeda så långt borta att det är svårt att se dess ljus med blotta ögat om det inte är väldigt, väldigt mörkt runt omkring, men OM den hade varit lika ljusstark på himlen som månen är, hade det sett ut såhär: 

Andromedagalaxen och månen

Bilden har gått ett par rundor på de sociala medierna och bekräftas nu vara helt korrekt av Phil Plait, "The Bad Astronomer", som inte alls är någon dålig astronom. "Jag måste säga att det ser ungefär rätt ut för mig!" skriver han, men påpekar också att det vi ser bara är Andromedagalaxens kärna och att galaxen, precis som vår egen vintergata, har spiralarmar som sträcker sig långt, långt utanför denna kärna. 

Apropå Vintergatan har forskare nyligen lyckats bekräfta att vår egen galax har fyra spiralarmar, inte bara två. Detta har man kommit fram till genom att kartlägga synliga massiva stjärnor, som man tror bara kan bildas i spiralarmars tätare band. 

Kartläggning av de fyra armarna i vår galax

Eftersom vi befinner oss i utkanten kanten av vår egen galax kan vi inte se med varken ögon eller teleskop vilken form den har, så som vi kan göra med Andromeda här ovan. Vår syn blockeras av själva galaxen, kan man säga. Men genom att mäta avstånden till olika stjärnor börjar vi kunna bygga upp en 3D-modell av hur den bör se ut. 

Källor: Phil Plait på Slate, bildkälla okänd; J. Urquhart et al. Bild av Robert Hurt vid Spitzer Science Center, University of Leeds

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

CupcakeGod
2014-02-13, 11:08
#1

Vad är det som lyser i mitten av varje galax?

Btw mycket intressant artikel :)

[Borttaget]
[Borttaget] 
2014-02-13, 11:24
#2

Inlägget är borttaget

piotrr
2014-02-13, 20:03
#3

Närmare mitten av galaxer finns det alltid fler stjärnor, och fler stjärnor lyser givetvis mer än färre stjärnor. Forskare tror också att flera galaxer har en kärna som är ett svart hål som drar till sig och "äter upp" stjärnor som kommer för nära kärnan. Det som lyser då är inte det svarta hålet i sig, utan de tätt packade stjärnorna som är på väg att dras in, och de gasformiga, upphettade resterna av uppätna stjärnor. 

Här är lite bilder och information av de fyra formerna som galaxer brukar ha: 

http://www.universetoday.com/87341/galaxy-shapes/

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

[Borttaget]
[Borttaget] 
2014-02-14, 13:05
#4

Inlägget är borttaget

vallhund
2014-03-08, 04:46
#5

Från början kallades den Andromedanabulosan.

OT tar tillfället i akt att länka till fantastiska bilder av nebulosor:

http://hubblesite.org/gallery/album/nebula

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

piotrr
2014-12-03, 00:17
#6

Andromeda på himlen.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

piotrr
2015-03-05, 02:25
#7

Förtydligat.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Upp till toppen