Övernaturligt

Paralyserande drömmar

2010-08-04 16:31 #0 av: piotrr

Har du vaknat utan att kunna röra dig, som om ett troll satt på din bröstkorg och ett monster höll fast dina armar, eller som att all energi hade sugits ut ur dina leder och ben? Då har du förmodligen upplevt sömnparalys och förmodligen inte någon vampyr.

Jag har själv upplevt sömnparalys. Det var flera år sedan nu och jag minns inte exakt vilket tillstånd i livet jag befann mig i. Det kan ha varit när jag arbetade hårt och stressade mycket över det, eller när jag sökte jobb och stressade av den anledningen istället, men det var inte när jag mådde som mest harmoniskt i vilket fall som helst.

Plötsligt vaknade jag ur en dröm som jag inte mindes.  Det var inte som ett normalt uppvaknande på morgonen där man öppnar ögonen försiktigt och sträcker sig efter saker, nej, det var mer som att plötsligt befinna sig på en ny plats utan att minnas var man nyss var. Rummet såg ut som vanligt, men det var som att allting är omgivet av ett svart dis, som om jag hade tunnelseende. Armarna vägrar röra på sig. Det var verkligen skrämmande. Inombords skriker jag på armen att lyftas, benen att sparka, men det är som att signalen inte når fram, som att kroppen inte lyssnade.

Det är också precis vad som händer. Medan man drömmer, i REM-sömnen, har kroppen mycket riktigt stängt av de flesta viljestyrda musklerna i kroppen. Det är därför du inte börjar sprattla i sängen om du drömmer att du springer, åtminstone inte förrän du vaknar förvirrad. Den enda kroppsdel som rör sig helt normalt är ögonen, även om ögonlocken är stängda. Det är därför det kallas REM-sömn. REM står nämligen för "rapid eye movement", alltså snabba ögonrörelser som syns när man sover och drömmer.

Även om paralysen snabbt går över kan det vara väldigt skrämmande att inte ha någon kontroll över sin kropp och det finns människor som får hallucinationer under drömparalysen. Till exempel kan det kännas som att någon annan befinner sig i rummet, men det är alltså rester av drömmen som dröjer sig kvar.

Historiskt sett har det här tillståndet lätt kunnat tolkats som att osynliga demoner binder fast människan i sömnen, trycker på bröstet och försöker ta livet av den som upplever det. Faktum är att ordet "mardröm" från början bara betydde just sömnparalys, och först senare utvecklades till att betyda skrämmande drömmar.

 

/ Per Edman

 

Referens:

Bilden föreställer tavlan "Mardrömmen" av John Henry Fuseli.

Anmäl
2010-08-13 16:11 #1 av: NiklasEri

Några sådana här har jag upplevt. Ibland hamnar man också mellan dröm och vakenhet. Då kanske man inte är paralyserad, men kan "se" vissa saker, utöver det vanliga.

Anmäl
2010-08-13 16:13 #2 av: NiklasEri

Nu blir det en till kommentar, ovanpå den andra. Men missade att skriva att det här för tankarna till så kallade klardrömmar. Då man är medveten om att man drömmer.

Anmäl
2010-08-13 17:00 #3 av: Anna-Helga

Eller UKU som många beskriver börjar just så... Glad

Anmäl
2010-08-13 17:14 #4 av: NiklasEri

Det är möjligt att jag upplevt en sådan också... När jag mediterade Glad Fast då var jag liksom kvar i kroppen, men ändå utanför den. Kunde ta mig till olika ställen.
Nu kanske jag börjar gå off topic.

Anmäl
2010-08-13 17:20 #5 av: Anna-Helga

#4 Ja men precis, det är häftigt! Tungan ute

Anmäl
2010-08-14 01:49 #6 av: piotrr

Klardrömmar är något annat än sömnparalys, men jag förstår att du kom att tänka på dem, NiklasEri. Det betyder ju att man på något sätt inser att det är en dröm man befinner sig i och får därmed kontroll över vad som händer i drömmen.

Det har dock aldrig funkat för mig. Förr eller senare måste jag nog skriva lite om de drömmar jag hade som barn, och då menar jag inte mina förhoppningar om framtiden, utan om de märkliga och invecklade mardrömmar och vanliga drömmar som lurade mig stup i kvarten. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.