Annons:
Etikettövernaturligt
Läst 9547 ggr
piotrr
2010-08-04 16:31

Välkommen till Skepticism i Fokus!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varför startade jag den här sajten, varför behövs den och vad är skepticism egentligen?

Skepticismens historia

…får bli ämnet för en annan, senare artikel, men anledningen till att jag skapade den här sajten kan kort förklaras såhär:

  1. Jag är skeptisk själv.
  2. Jag älskar att diskutera, argumentera och förstå andras perspektiv.
  3. Jag vet att det finns fler som vill samma sak.
  4. Det saknades en skeptisk, vetenskaplig, ifrågasättande och helt enkelt nyfiken sajt på iFokus
  5. Alltså skapade jag en!

iFokus erbjuder mig och vem som helst som har en idé om ett ämne som behöver diskuteras, även om det ämnet är väldigt brett. Jag skulle påstå att skepticismen är extremt brett, men samtidigt väldigt tunnt. Med det menar jag att jag och förmodligen många andra ser på hela världen med ett tunnt lager skepticism. Det där lagret är olika tjockt på olika saker för olika människor, men vi brer alla på det på allting vi ser.

Acceptans

Ibland accepterar vi saker som de ser ut att vara för att vi inte riktigt orkar sätta oss in i saken, ibland gör vi det för att vi verkligen vill att det vi hittat skall vara sant eller bra och ibland accepterar vi saker för att vi litar på människan som säger det. Men bortsett från de situationerna så är vi människor ganska så misstänkta av oss. Nyfikna och intresserade men samtidigt avvaktande och ibland till och med rädda för det okända eller konstiga.

Skeptikern ställer sig alltid frågan "Hur?" och "Varför?" och "Hur vet vi det?", det är den ultimata femåringen som inte kan få nog av att veta mer och mer och mer om hur världen sitter ihop. Till slut blir även skeptikern trött och säger "OK, det låter rimligt, jag accepterar den förklaringen" och fortsätter med sitt vuxna, inte överdrivet nyfikna, liv.

Konflikt?

Ibland uppstår konflikter även bland de mest såta vänner. Du tycker om varm choklad för att det är varmt, jag tycker om varm choklad för att det är choklad, och så kan vi börja bråka om en sådan småsak trots att vi egentligen båda tycker om varm choklad. Jag tycker att det är chokladigheten som är viktigast och bäst, du tycker att det är varmheten och tycker dessutom att jag är dum som tror att chokladighet ens är ett riktigt ord, när värme finns på riktigt, med fysik och kemi och allting inblandat medans chokladighet är en massa underlig komplicerad organisk kemi som bara kan bestämmas med smaksensationer.

Skeptiker beskrivs ibland som motsatsen till religiösa, eller till människor som letar Jorden runt efter spöken och andar, féer som dansar i morgondimman eller Storfot som gömmer sig på berget. I själva verket är skeptiker precis lika intresserade i mysterier, fantastiska påståenden och naturens under som alla andra, men de älskar dessa mysterier också på grund av de frågor som det väcker.

En ros luktar lika gott oavsett vilket namn man ger den. På samma sätt är soluppgången, morgondimman och små håligheter i gamla stenar lika vackra och förunderliga om man försöker ta reda på hur de uppstår i sinnevärlden, som när man inbillar sig att de är dansande andar och älvors matskålar.

Mötesplats

Under de senaste veckorna har jag sett ett kraftigt ökat intresse för "skeptiker" på sajten Övernaturligt i Fokus. Dels skapades väldigt många trådar om "skeptiker" och många deltagare konstaterade att vi alla är mer eller mindre skeptiska, om olika saker.

Så för att ta fasta på det och för att diskutera alla de saker som går att se på genom skeptiska glasögon, skapade jag denna mötesplats för att människor med väldigt olika åsikter skall kunna mötas och argumentera och ifrågasätta både sina egna uppfattningar och varandras.

Väl mött!

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Annons:
[mossquinnan]
2010-08-13 15:25
#1

Grattis till nya sajten och lycka till:-))

Hittade lite intressant att spejja på..bla chili som jag börjat missbruka *S*

Trilobite
2010-08-13 15:46
#2

Kul att ni startat upp och hoppas diskussionerna blir många och aktiva!

[rore]
2010-08-13 16:49
#3

Hej hej!!

Kikar in och önskar lycka till med saiten. Ska kika runt lite nu,,,

blombuketten
2010-08-13 19:02
#4

Äntligen Glad. Det här kommer bli bra det.

Cougar52
2010-08-13 19:53
#5

Det här skall bli skojigt. <

chik
2010-08-14 00:51
#6

Lycka till.Skäms

Lena.P är jag i verkliga livet.

Annons:
radio
2010-08-14 04:16
#7

Jag tycker det har börjat riktigt bra. Lugna och sansade diskussioner mellan människor som har olika syn på saker och ting. Kul!

--------------------------------------------
Medarbetare på skepticism
http://skepticism.ifokus.se/


[MargaretaA]
2010-08-14 04:30
#8

ja så länge som denna skeptikersajt inte tillåter att man häcklar och driver med woowoos, så har den goda möjligheter att bli en bra mötseplats för alla som menar allvar med att vilja bygga broar.

Det har börjat bra så här långt Glad

Trilobite
2010-08-14 04:32
#9

Roligt! Jag antar att det lär bli beska eller ironiska kommentarer från båda håll ibland, det viktigaste är att man kan hitta bort från sådant tjafs och att alla modereras konsekvent och rättvist. Man kan ju inte bestämma vad folk skall tycka.

LenaR
2010-08-14 20:34
#10

Det här ser ut att bli en riktigt rolig sajt. Lycka till, Piotrr!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

piotrr
2010-08-14 21:10
#11

Tack Lena!

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Upp till toppen
Annons: