Vetenskap

Nanorobotar: Mirakel eller fantasi

2010-08-14 13:51 #0 av: piotrr

Mikroskopiska robotar skulle kunna bygga hus, bryta mineraler och bota sjukdomar, säger några. De skulle hota hela planeten, säger andra. Eller också är de bara en fantasi som aldrig blir av.

Nanorobotar är tanken att bygga otroligt små, enkla maskiner som kan utföra en enkel uppgift om och om igen. En tanke är att injicera dessa små robotar i blodet på en sjuk människa, där de skulle flyta omkring och döda specifika sorters bakterier eller virus för att bota sjukdomar.

En annan tanke är att nanorobotar skulle kunna bryta ner byggnadsmaterial och konstruera om det. Släpp ner dem på en hög med sten, låt dem äta upp stenen och sedan konstruerar de en byggnad av stenen genom att placera tillbaka stenen, molekyl för molekyl, i formen av byggnaden man vill ha.

Åter ett annat användningsområde vore att bara låta dem äta. Till exempel olja, eller farliga kemikalier. Om en nanorobot byggs för att bryta itu utspilld olja till mindre farliga molekyler, skulle de kunna användas för att förhindra katastrofer som den i Mexikanska golfen.

Det finns också ett katastrofscenario för nanorobotar: Om en robot som är byggd för att äta upp kolvätekedjor som finns i olja skulle släppas ut i naturen, samtidigt som robotarna hela tiden bygger fler av sig själva, finns det en risk att robotarna fortsätter äta i all evighet om det inte finns något sätt att stänga av dem. De skulle bryta ner allt levande, och allt dött, som innehåller de ämnen robotarna riktar in sig på, tills hela världen bestod av en grå sörja - "grey goo" på engelska.

 

Vad kan du föreställa dig att en sådan teknik kan användas till, eller leda till om man är oförsiktig?

 

Läs mer:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nanorobot

http://sv.wikipedia.org/wiki/Grey_goo

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fulleren

Anmäl
2010-08-14 13:59 #1 av: NiklasEri

Det är sånt här som kan skrämma inom vetenskapen. Frågan är om vi ens borde få skapa sådant vi inte kan hantera...

Såg på TV förut, om några som hade lyckats skapa "liv" i ett lab. Det lät som de trodde att det i teorin skulle vara möjligt att skapa hela varelser, ungefär som djur. Det kan ju inte annat än att sluta illa... Tungan ute

Anmäl
2010-08-14 14:02 #2 av: piotrr

Jodå. Det kan sluta bra också. :)

Anmäl
2010-08-14 14:09 #3 av: NiklasEri

Det är ju möjligt :) Men vad ska man med nya djurarter till ;) Räcker inte dom vi har?

Förstår att det kan ha nåt användningsormåde, kommer inte ihåg vad de sa att det var. Men ändå... De som gör sånt måste mer drivas av häftigheten i att ha skapat nytt liv, än själva nödvändigheten.

Anmäl
2010-08-14 14:14 #4 av: piotrr

En tanke är att istället för att bygga helt egna naniter (ett annat namn för nano-robotar) ändra på existerande virus och bygga om dem för en ny uppgift.

Anmäl
2010-08-14 14:18 #5 av: NiklasEri

#4 Okej. Jag pratade mer om skapandet av nytt liv (alltså biologisk liv, antar att de skiljer sig från nanorobotar) i inlägg #3.

/Niklas

Anmäl
2010-08-14 14:51 #6 av: DarkAngel

Tycker tanken på att ha robotar som simmar i kroppen känns obehaglig.

Men om man kan byggar dessa små robotar till att ta hand om oljeutsläpp låter det kanon bra. Frågan är ju hur de samlar in dom igen.

DA

Anmäl
2010-08-14 14:54 #7 av: piotrr

Tanken är att de skall dö när det inte finns någon olja kvar att äta.

Men tänk om de muterar och börjar äta allt som ens kommer ifrån olja. Det börjar med fartygets färg, fortsätter med alla gummipackningar, all plast och bränslet i motorn. Vad händer sedan? Tänk dig en värld utan gummi och plast eller någon av alla de medel vi tillverkar av olja.

Anmäl
2010-08-14 14:58 #8 av: NiklasEri

#7 En sådan värld kommer vi väl att få se? Oljan tar väl slut.

 

Visst vore det bra med robotar som städade upp oljeutsläpp, men då vore det ju bättre att inte släppa ut olja från början Glad Kanske vore en värld utan olja, att önska?
Nu blir det ju off topic igen. Hoppas det är okej.

Anmäl
2010-08-14 15:57 #9 av: Trilobite

Som en kommentar: Nya djurraser och växtvarianter uppfinner vi ju hela tiden.

Anmäl
2010-08-14 17:26 #10 av: NiklasEri

#9 Jo, men det här tror jag mer var från grunden. Som att bygga en legofigur, med alla legobitar lösa från början, i stället för att kombinera två legofigurer.

Anmäl
2010-08-14 19:25 #11 av: Aesop

#8

 

Nej en värld utan olja är inte en värld du vill leva i. Skälen till det bör vara uppenbara för alla. Om de nu av någon outgrundlig anledning inte är uppenbara så kanske ordet apokalyps ger en liten hint.

Anmäl
2010-08-14 19:28 #12 av: piotrr

Exakt, Aesop har hittat det dolda uppenbara i det jag skrev. Det är VÄLDIGT många material och ämnen som vi använder dagligen, om än inte direkt så åtminstone som ett nödvändigt steg i många tillverkningsprocesser som vi är beroende av. En värld helt utan oljeprodukter skulle vara väldigt mycket annorlunda på sätt som inte är omedelbart uppenbara. Men det kan vara uppenbart att förändringen vore mycket stor.

Anmäl
2010-08-14 20:50 #13 av: NiklasEri

Kom på det sen. Det är ju inte bara i backen man kan hitta olja...

Anmäl
2010-08-16 11:23 #14 av: KimB

Mmmm, nanorobotar. What could POSSIBLY go wrong ...?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.