Annons:
Etikettvetenskap
Läst 1504 ggr
vallhund
8/24/16, 6:57 PM

Intressant artikel om epigenetik

"Jag har märkt (och säkert ni med) att begreppet epigenetik börjar dyka upp i olika hundsammanhang som föreläsningar och debatter. Det tycker jag är kul och intressant och jag tänkte här försöka mig på att förklara lite mer om epigenetik och hur det kan vara intressant för hunderiet.

Tänk dig nedan resonemang av en uppfödare när du ska hälsa på din eventuella framtida fyrbenta vän och undrar lite över valparnas pappa:
“Hanen har en väldigt fin stamtavla och hans syskon och föräldrar är väldigt stabila och trygga. Att just denna hane är lite orolig och nervös beror på att han under hans första år bodde i ett hem som inte alls var bra för honom. Han var stressad, fick inte rätt foder och var rädd för mannen i hushållet. Han har blivit mycket bättre sen han fick flytta ett nytt hem och hans grundläggande genetik påverkas ju inte av det han upplevt så det han nedärver till sina valpar är riktigt bra egenskaper.”

Visst låter det logiskt att de händelser som en individ upplever inte bör påverka avkommans genetiska egenskaper? Avkomman lär sig naturligtvis beteenden av sina föräldrar eller andra de umgås med men en hunds livserfarenheter påverkar ju inte dess gener och dess arv till sina valpar! Men är det verkligen så?"
Jenny Nyberg

http://www.dogeductus.se/epigeni-vada-for-nat/ 

Ni får ha överseende med hund vinklingen, se även https://sv.wikipedia.org/wiki/Epigenetik

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
NiklasTyreso
8/29/16, 2:19 PM
#1

Syskon har alla olika genuppsättningar, men hälften från fadern och hälften från modern. En tik och en hanhund med få skadliga gener och som endast är anlagbärare men friska får fler ungar med sunda egenskaper, men de få skadliga generna kan slumpvis råka hamna hos en enda av avkommorna som då blir sjuk eller osund.

Att föräldrarna och syskonen är friska (men anlagsbärare) betyder inte att just din hund inte kan ha en genetiskt betingad åkomma. Din hunds sjukdom måste inte bero på dåliga miljöbetingelser.

Dåliga miljöbetingelser kan epigenetisk slå på och aktivera sjukdomsgener som annars kanske inte hade märkts, så en hund som blir sjuk av sin miljö har ju sjukdomsgener som aktiveras av stressen. Avla inte på ett sådant djur.

Resilience är det som hos människor kallas maskrosbarn, när individer kan gå igenom fruktansvärd stress men ändå inte blir sjuka. Runt 10 % av alla människor klarar av livshotande trauman utan att utveckla mentala sjukdomar som andra får. Troligen saknar dessa tåliga personer de gener som gör oss andra sårbara för stressande omständigheter. Dessa personers saknar sjukdomsvarianter av gener och då kan sjukdomar inte epigenetiskt triggas igång av stressen.

Friska djur brukar ha god aptit och tillväxt utan att utveckla fetma. Friska djur får fler avkommor i kullarna än andra djur. Friska djur får längre livslängd och utvecklar färre ålderstecken ex kommer gråa hår senare. Så hur stora var kullarna  hos tikarna i stamtavlan? Hur länge levde mor- och farföräldrarna?

Idag dör den genomsnittlige Svensken vid 88 års ålder, men är man sjuklig redan vid 50 är chanserna till långt liv sämre. Friska hundar har en förväntad livslängd på 12-14 år och blir de sjuka redan vid 6-7 års ålder, då är det ett allvarligt tecken på att man inte avlat på friska djur. 

Det är bland de topp 10 % av de friskaste djuren man ska göra avelsurvalet oavsett hur snygg hunden är i skönhets-utställning. Avla bara på de topp 10 procenten av de friskaste djuren.

MissClue
9/13/16, 11:34 AM
#2

#0 var det inte så Lamarck resonerade att föräldrarnas lärda egenskaper nedärvs till nästa generation? Det stämmer ju inte riktigt. Det enda som kan påverka är om föräldrarnas levnadssätt bidrar till mutation i könscellerna som då går vidare till nästa generation. Men samma genotyp kan ge upphov till olika fenotyper beroende på omgivningen.

I love not man the less, but Nature more…

Upp till toppen
Annons: