Annons:
Etikettskepticism
Läst 1271 ggr
[X=0]
9/6/15, 1:53 AM

Utgånget datum på livsmedelsverket

Utred  kostråden!!

11 augusti publicerades en studie i ansedda BMJ där man drar slutsatsen att det är de artificiella, vegetabiliska transfetterna och inte mättat fett som är skadligt för hjärthälsan. Transfetter fanns tidigare i hög mängd i margariner som rekommenderades istället för smör. Trots propåer från riksdagen har Livsmedelsverket inte tagit fram ett förslag till förbud mot transfetter, något som Danmark haft länge och som nu införs i USA.

I begreppet fritt socker räknar WHO – till skillnad från Livsmedelsverket – även med honung och fruktjuice som blivit alltmer populära sötningsmedel i produkter som saluförs ”utan tillsatt socker”. Storbritannien verkar vara på väg att anamma WHO:s nya rekommendationer. Så icke Livsmedelsverket.

http://www.unt.se/asikt/debatt/utred-kostraden-3852414.aspx

X=0

Annons:
JonasDuregard
9/11/15, 10:13 AM
#1

#0 "11 augusti publicerades en studie i ansedda BMJ där man drar slutsatsen att det är de artificiella, vegetabiliska transfetterna och inte mättat fett som är skadligt för hjärthälsan"

Ingen länk till själva artikeln? 

Stod det att mättat fett var ofarligt eller bara att transfetter är farliga? För det är stor skillnad och det ena utesluter inte det andra. 

Hur som helst så ser verkar kostråden från livsmedelsverket inte rekommendera transfetter utan flytande olja. Så det är du väl nöjd med?

.

Att utreda kostråden är så klart något som behöver göras med jämna mellanrum (om man ska ha några kostråd alls). Synd att det mest verkar vara tokstollar som brinner för det. Jag har ingenting emot att diskutera kostråd, men helst inte med fanatiker. 

I artikeln står att de vill tillsätta en sanningskommission 😃. (Sanningskommissioner används vanligtvis snarare för att utreda brott mot mänskligheten eller systematiskt förtryck av minoriteter)

JonasDuregard
9/11/15, 10:25 AM
#2

#0 "I begreppet fritt socker räknar WHO – till skillnad från Livsmedelsverket – även med honung och fruktjuice som blivit alltmer populära sötningsmedel i produkter som saluförs ”utan tillsatt socker”."

Var hittar du livsmedelsverkets definition av fritt socker?

Hur som helst är det ju enkelt att kolla på näringsdeklarationen om man vill se hur stor andel sockerarter det är i en produkt. 

Även om honung till stor del är socker är det inte helt uppenbart att det ska kallas socker. Jag förstår pragmatiskt att det inte är bra när man använder honung istället för att ge sken av att produkten innehåller mindre socker, men det verkar samtidigt underligt att säga att helt vanlig honung har 80% tillsatt socker 🤔. 

Här finns lite information om socker (inklusive honung!) från elaka, elaka livsmedelsverket: 

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker/

vallhund
9/11/15, 7:00 PM
#3

För den som har tid, intresse mm så kan jag rekommendera följande tråd:
http://www.bukefalos.com/threads/fetmaepidemin.1328137/

Bara 73 sidor lång. I sann bukeanda så neandrar sig tråden från ursprungsinlägget (o en massa dravelkällor) till bitvis mycket informativa länkar om t ex kost. Undertecknad, samt Dentaku o flera andra har stångat oss blodiga mot okunskap o villfarelser.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: