Annons:
Etikettskepticism
Läst 3446 ggr
piotrr
8/17/10, 10:25 AM

MargaretaAs och Radios brobyggande

En sidodiskussion uppstod i tråden om Homeopati, som redan nått 94 inlägg. Fortsätt helst den diskussionen här istället.

Ur diskussionen som skulle handla om Homeopati:

MargaretaA skrev:

_"För övrigt så har jag läst en massa frågor och påståenden från skeptiker (som de/ni sedan besvarar själva) om oss sk woowoos som jag tycker är både fel och direkt fördomsfulla och jag har inte känt igen mig i något av det."

"Om jag med mina svar på era frågor här kan ge en mer nyanserad bild av vad för slags "kufar" vi egentligen är och kanske inte fullt så korkade som ni tror, så tycker jag att jag gör en god gärning för båda sidor."

"Det har höjts röster om att bygga broar. Jag ser Piotrrs initiativ med denna sajt som ett steg i rätt riktning så länge vi troende inte tillåts att bli förllöjligade och hånfullt bemötta här. I såna fall vet vi vart dörren finns och ni får bara ännu en skeptikersajt för skeptiker att driva med woowoos på. utan vårt deltagande."

"Kort sagt så försöker jag hjälpa till med brobyggandet för vad det nu kan vara värt…"_

Något senare skrev radio:

"Håll gärna igen på påståenden om du inte kan eller har lust att backa upp dem. Jag har ingenting emot kritik eller kommentarer om vad jag skriver, men jag vill ju gärna ha reda på vad som kritiseras så att jag får en möjlighet att reflektera över det och kanske ändra mig :-)"

Och sedan MargaretaA igen:

_"har du noterat att jag inte en enda gång har frågat efter vad du inte förstår av mina tankegångar? (se ditt inlägg #86)."

"Vad drar du för slutsatser av det och tror du att det finns någon lärdom att dra av det?"_

Och slutligen radio:

_"Antingen att du förstår vad jag tycker är rörigt (i och med att jag nämnde det i samband med en diskussion gällande vetenskaplig skepticism vs andetro kanske det inte är så svårt), eller att du inte bryr dig, att du inte är intresserad av att förstå varför du ansågs svår att förstå."

"Om du anser att jag har något att lära av det, berätta. Jag vill väldigt gärna veta. Men jag kan inte gissa, det du anser är glasklart kanske inte är så för mig."_

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Annons:
piotrr
8/22/10, 3:04 AM
#1

Hoppla, ser att jag inte lyckats locka varken radio eller Margareta till den här tråden. :)

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

[MargaretaA]
8/22/10, 3:14 AM
#2

#1

oj jag trodde att detta var preskriberat nu. men Radio sa i ett inlägg att han inte förstod mina tankegångar utan att precisera på vilket sätt - vad hade jag sagt som han inte hängde med på?(du missade att kopiera det).

jag gav igen med samma mynt som svar och han blev visst lite störd av det.

no big deal egentligen,

piotrr
8/22/10, 3:16 AM
#3

Det är helt OK att preskribera det, varje diskussion behöver inte dras ut. Men jag ville åtminstone uppmärksamma er på att tråden existerade, om ni ville behålla den. :)

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

[MargaretaA]
8/22/10, 3:29 AM
#4

ja men brobygge är väl aldrig fel,,,, jag ser gärna en fortsättning på denna tråd.

Om vi nu ska prata brobygge som trådrubriken säger altså?

radio
8/22/10, 3:35 AM
#5

#2

Det har ingenting med det att göra. Vidare störd av det blev jag inte heller, har blivit luttrad av diskussioner på ett annat forum :-)

--------------------------------------------
Medarbetare på skepticism
http://skepticism.ifokus.se/


[MargaretaA]
8/22/10, 3:45 AM
#6

#5

så bra då Glad

Annons:
[Ming]
4/17/11, 6:51 PM
#7

Skulle vara intressant att se denna tråd utvecklas till dess syfte..att bygga broar mellan olika sätt att tänka,känna och uppleva…..

radio
4/17/11, 6:59 PM
#8

Ming, vissa saker hoppas jag verkligen att jag alltid kommer hålla fast vid. Som att lurade inte får skylla sig själva.

--------------------------------------------
Medarbetare på skepticism
http://skepticism.ifokus.se/


[Ming]
4/17/11, 7:32 PM
#9

#8 Jag VET att Margareta inte menade rakt av att alla som blir lurade av någon får skylla sig själva. Det är taget lite ur sitt sammanhang då hon ju förklarar i en annan mening….så…

Köper jag en lott och inte vinner…så får jag ju skylla mig själv….

Väljer jag att ta homeopatmedicin istället för receptbelagt läkemedel så får jag också skylla mig själv om den inte hjälper…hjälper den  är ju det bara bra.

Om jag väljer att handla hälsokost och det inte "hjälper" tar jag ansvar för det själv.

Att inte ta emot blod  t ex…för att "tron" inte tillåter det….ska de skylla sig själva? Vem ska övertyga dem om det motsatta? Ska de slippa ta ansvar för sina val?Är det barn med i bilden blir det en annan femma…då tas vårdnaden ifrån föräldrarna för att ge barnet  blod för att kunna överleva.

I stridens hetta är det lätt att bli citerad på ett "enspårigt sätt.

Det är vars och ens ansvar att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar.

De här frågorna är inte så enkla…egentligen….men är det fara å färde för någons liv och hen inte är vid sina sinnes fulla bruk ja då är det lagar som träder in…men det ska jag inte gå in på här.

Läsa mellan raderna och se nyanser är viktigt då vi inte kan kommunicera på annat sätt än så här….

radio
4/18/11, 6:19 AM
#10

#9

"Väljer jag att ta homeopatmedicin istället för receptbelagt läkemedel så får jag också skylla mig själv om den inte hjälper…hjälper den  är ju det bara bra."

Det håller jag med om, men om du tar exempelvis Iscador istället för cellgift för att en läkare påstår att Iscador botar din sjukdom, ska du även då skylla dig själv? Eller om du som "fattig", ensamstående mamma köper dyr healingbehandling till ditt sjuka barn för dina sista pengar, för att healaren hävdar att det då kommer bli friskt, får du även då skylla dig själv?

Jag anser inte att man får "skylla sig själv" om man uppenbart blivit lurad. Människor som tycker man får göra det anser jag har en dålig människosyn.

"Det är vars och ens ansvar att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar."

Tycker du också att man får skylla sig själv om man blir lurad?

--------------------------------------------
Medarbetare på skepticism
http://skepticism.ifokus.se/


[Ming]
4/18/11, 11:05 AM
#11

#10 Här håller jag med dig…att bli lurad-manipulerad-förd bakom ljuset -övertalad och accepterar behandling som inte hjälper då är min åsikt att man INTE får skylla sig själv.

(har ett ex på det då en svårt diabetessjuk man övertalades att sluta med insulin och köpa hälsopreparat istället…vidrigt!!)

(är iscador i ropet numera..dvs rek det av läkare?)

Jag tycker vi har ansvar för våra val…men..där man  blir manipulerad  och vilseledd och inte förmår ta reda på fakta så tycker jag INTE man får skylla sig själv.

Fö kan healing vara ett komplement till traditionell behandling…men inte enbart  det tror jag inte på.

Jag tänker sekterism här också…manipulerande ledare som hjärntvättar sina "offer" som inte känner att de har något val - inte skylla sig själva.

olaka
4/18/11, 12:15 PM
#12

Maggan: Om du tycker att alla ska ta reda på vad som funkar och inte funkar på egen hand, betyder det att du tycker att Plus eller Fuskbyggarna inte borde finnas heller? Jag fattar inte riktigt varför det är bättre eller ens önskvärt att det finns bedragare på en marknad?!

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

radio
4/18/11, 4:28 PM
#13

#11

"Här håller jag med dig…att bli lurad-manipulerad-förd bakom ljuset -övertalad och accepterar behandling som inte hjälper då är min åsikt att man INTE får skylla sig själv."

Så bra. Maggans åsikt är enligt tidigare inlägg en helt annan.

"(har ett ex på det då en svårt diabetessjuk man övertalades att sluta med insulin och köpa hälsopreparat istället…vidrigt!!)"

Visst är det vidrigt! Det finns de som dött av att följa bluffmakarnas råd. Att de sjuka och lurade ska få skylla sig själva tycker jag tyder på en vidrig människosyn.

"(är iscador i ropet numera..dvs rek det av läkare?)"

Tillverkaren som årligen omsätter många miljarder på Iscador och homeopatika säljer mängder, trots att det saknas evidens för att det har effekt.

Förhoppningsvis är de läkare eller sjuksköterskor som förespråkar Iscador eller homeopatika få (de får helt enkelt inte göra det), men eftersom de kan tjäna pengar på skiten så finns de säkert, och en hel del vill börja kunna ordinera det.

"Jag tycker vi har ansvar för våra val…men..där man  blir manipulerad  och vilseledd och inte förmår ta reda på fakta så tycker jag INTE man får skylla sig själv."

Och det är det vi pratar om, när folk gör fel val för att någon pengakåt andepratare eller astrolog lurat dom.

"Fö kan healing vara ett komplement till traditionell behandling…men inte enbart  det tror jag inte på."

Samlag kan vara ett bra komplement till cellgiftsbehandling, det innebär INTE att det är okej att ljuga om dess effekter. Healing i sig saknar positiv evidens, däremot kan vissa varianter av healing, till exempel när man rör vid personen ge en viss effekt (en form av massage och närhet). Men då handlar det inte om några magiska signaler eller så som skickas över.

"Jag tänker sekterism här också…manipulerande ledare som hjärntvättar sina "offer" som inte känner att de har något val - inte skylla sig själva."

Det kanske finns, men jag tror många av de som ställer ut på HarmoniExpo själva är lurade och så har de fått en tro på det de sysslar med. Kommer de en vacker dag på att skiten inte fungerar, då fortsätter de ändå.

Sedan har du de mer beräknade som mer uppenbart ljuger och hittar på massor nya produkter de kan lura på folk. Och med "lura på" menar jag inte att man säljer en mobil eller bil som kanske är onödig för kunden, utan att man påstår saker som inte är sanna, som att mistelblask botar cancer. Även om en säljare ljuger när han säljer en bil så anser jag inte det är lika illa som när en kvacksalvare gör det, det senare kan nämligen leda till död.

--------------------------------------------
Medarbetare på skepticism
http://skepticism.ifokus.se/


Annons:
[Ming]
4/18/11, 9:08 PM
#14

Nu har inte Maggan möjlighet att bemöta här…då hon är "persona non grata"…så….var justa snälla ni.

(ja jag vet att jag inte "bossar" här men min åsikt vill jag lufta)

radio
4/18/11, 9:57 PM
#15

#14

"Nu har inte Maggan möjlighet att bemöta här…då hon är "persona non grata"…så….var justa snälla ni."

Så här skrev jag i en annan tråd ( #20 http://skepticism.ifokus.se/articles/4d713a40b9cb46221d05154a-regler-for-skepticism#discussions-1 )

  • "Om du nu säger "så menar jag inte, självklart ska man inte luras" så blir jag glad och kommer inte leta fram några citat från dig, utan se det som att jag missförstått och att du kanske inte har den hemska människosyn som jag trodde."

Och jag menar det verkligen, jag vill att människor har en god människosyn, jag har ingen anledning att tjafsa om hur det var. Maggan har här all chans i världen att tänka till eller om hon hellre vill, förklara hur hon menar.

Stöter jag på folk som hatar judar, bögar eller funktionsnedsatta för att de är just det så blir jag skitförbannad, det hoppas jag att jag kommer fortsätta bli, jag avskyr sådant (även om det i sig antagligen tyder på intellektuell funktionsnedsättning att tycka illa om vissa). Där ingår även de som tycker att lurade får skylla sig själva. Jag anser att det är en riktigt hemsk människosyn, och jag tycker det är rätt att jag tycker så.

Om personen tänker till och ändrar åsikt så har jag självklart ingen anledning att tycka illa om personen (eller om dess handlingar som man så fint kallar det), kanske snarare tvärt om, gilla att personen faktiskt ändrat sig.

Alltså, så länge Maggan har den människosyn hon har får hon gärna vara härifrån. Om hon ändrar sig är hon mer än välkommen tillbaka.

--------------------------------------------
Medarbetare på skepticism
http://skepticism.ifokus.se/


piotrr
4/21/11, 12:18 AM
#16

#14, Ming,

Det finns ingen status i forumsystemet som heter persona non grata, det betyder bara att någon är eller har gjort sig oönskad någonstans. Margareta är fortfarande inte utestängd från forumet och HAR alltså möjlighet att bemöta precis vad hon vill, trots att hon har för vana att gång på gång på gång påstå att hon tröttnar och skall lämna.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

Upp till toppen
Annons: